Dezmembrari auto
Piese auto ANSDAR  

ANSDAR - Asociatia Nationala a Societatilor de Dezmembrare Auto

Asociatia Nationala a Societatilor de Dezmembrari Auto si Reparatii

logo-ANSDAR
Menu
Despre ANSDAR
Aderare la ANSDAR
Autorizare agenti ec.
Comunicat de presa
Manager VSU
Proiecte ANSDAR
Depoluare
News
Evenimente
Noutati
Legislatie
Contact
Legaturi utile
 
Conformitatea pieselor din dezmembrari

Comunicat de presa

 

Asociaţia Naţională a Societăţilor de Dezmembrări Auto şi Reparaţii din România (A.N.S.D.A.R.) doreşte să informeze corect opinia publică despre conformitatea pieselor auto provenite din dezmembrarea autovehiculelor. Piesele auto conforme şi certificate, demontate de pe un autovehicule scoase din uz, valorificate de agenţi economici autorizaţi de către Registrul Auto Român, aduc beneficii economice/calitative atat deţinătorului cât şi vehiculului acestuia.

Prin achiziţia acestor componente, în mod direct, se limitează impactul asupra mediului şi sănătaţii umane, gestionarea corectă a vehiculelor scoase din uz şi reutilizarea pieselor în scopul pentru care acestea au fost concepute.

Utilizarea acestor componente auto este recomandată în condiţiile în care, acestea provin de pe vehicule cu vârstă mai mică, cel mult egală decât cea a vehiculului pe care au fost montate (au grad de uzură mai mic decât vehiculul care se repară), se cunoaşte istoricul vehiculului de pe care provin aceste piese, corespund după operatiunile de demontare, sunt conforme şi sunt montate de persoane care au calificarea şi autorizarea la zi a activităţii, conform prevederilor legale.

În practica curentă, proprietarii de autovehicule care doresc să-şi repare maşina şi nu deţin poliţe de asigurare, apelează frecvent la achiziţia pieselor din dezmembrări, pentru că acestea sunt fabricate conform specificațiilor producătorului, respectă standardul de calitate pentru materialele utilizate în procesul de fabricație, au un preţ mai scăzut decât cele de cele noi, tot de origine, şi riscul ca acestea să nu se potrivească sau să nu funcţioneze este foarte mic. În ultimii ani s-a demonstrat faptul că, atunci când proprietarii de vehicule utilizează propriile resurse, câștigate prin eforturi proprii, sunt mult mai atenţi la calitatea/preţul produselor, ceea ce a dus ca, numărul firmelor de dezmembrări autorizate să crească, deci şi valorile vehiculate în această piaţa să urmărească acest trend.

Totodată, relaţia care se creează între proprietar/service/dezmembrator este benefică părţilor pentru că, duce la o conlucrare reală, co-interesare, în găsirea celor mai bune soluţii, tehnice/economice pentru toate părţile. Utilizarea pieselor la repararea şi întreţinerea autovehiculelor este condiţionată de capacitatea vehiculului de a asigura conducătorului auto şi participanţilor la trafic, siguranţa pe drumurile publice.

Din acest motiv, susţinem că vehiculele care au suferit daune majore, incadrate în categoria daună totală tehnică să fie casate și retrase definitiv din circulaţie. Singurele entităţi care pot repara autovehiculele şi garanta siguranţa în trafic după reparaţie, sunt unităţile service autorizate de către Registrul Auto Român.

Este adevărat că şi în sectorul dezmembrării autovehiculelor, ca în multe altele, există persoane care nu au expertiză şi nu deţin autorizaţiile legale, făcând concurenţă neloială agenţilor economici autorizaţi. Faptul că o persoană decide să achiziţioneze piese de calitate îndoielnică, să repare un autovehicul la *colţ de stradă*, este un lucru care trebuie eliminat din cultura noastră de *consumator local*. Este de datoria consumatorului, a autorităţilor, a noastră a tuturor, să descurajăm/sancţionăm aceste fenomene, pentru ca acestea să fie eradicate din practica curentă.

Subliniem faptul că, în cultura și practica europeană, proprietarul solicită reparatorului, în perioada postgaranţie, utilizarea de componente conforme obţinute din dezmembrări, care asigură parametrii tehnici de funcţionare corespunzători în conservarea valorii de piaţă a vehiculului. În acest context european, recomandăm utilizarea pieselor conforme obţinute din dezmembrarea vehiculelor efectuată numai de unităţi de dezmembrare autorizate şi montate în unităţi service autorizate. Tratarea vehiculelor, dezmembrarea şi reutilizarea pieselor conforme este reglementată prin legislaţia în vigoare la nivel european - Directiva EU 53/2000 şi Hotărârea de Guvern 2406/2004, actualizată.

A.N.S.D.A.R. – este Asociaţia Naţională a Societăţilor de Dezmembrari Auto şi reparații din România, care apără interesele profesionale ale agenţilor economici autorizaţi, din anul 2004.

A.N.S.D.A.R. recomandă utilizarea pieselor conforme obţinute din dezmembrarea vehiculelor, comercializate numai de agenţi economici autorizaţi, în conformitate cu reglementările legale aflate in vigoare.

 

22.09.2014              

Departamentul de Comunicare, A.N.S.D.A.R.